Forum Copenhagen, 16. - 17. maj 2018

Sideløbende udstillinger 2016

Jonas Sangberg - Polyform Arkitekter

Genintroduktion af træ i boligbyggeri

Træ er et oplagt bæredygtigt byggemateriale: Træ er bæredygtigt, det er en selvfornyende ressource og det er CO2-neutralt – elementer der gør træ oplagt som materiale til de enorme mængder boligkvadratmeter, som lige nu opføres i Danmark. Historisk mange kvadratmeter er under opførelse. Men måden disse boliger bliver designet og bygget på, har stort set ikke ændret sig de sidste 60-100 år: Den primære byggemetode er stadig betonelementer med skalmur.

Nybyggeri i Danmark er kommet langt i forhold til bæredygtighed med det nye bygningsreglements energikrav og en generel social ansvarlighed. Men vi kan stadig i høj grad udvikle energi- og materialehåndteringen og udvikle den livcyklus som byggematerialer indgår i. Således står verdens betonproduktion for 2-3% af den samlede CO2 udledning på globalt niveau. Samtidig er beton et materiale, som stort set ikke har nogen værdi efter nedrivning. Ligeledes bruges en masse energi ved produktion af tegl. Og 25% af den samlede affaldsmængde i Danmark kommer fra bygge- og anlægsaktiviteter.

I forhold til nedbringelse af energiforbrug og affaldshåndtering så er træ et oplagt byggemateriale - også i industrialiserede elementbyggeri. Træ har ligeledes gode konstruktive egenskaber i forhold til sin vægt og har yderst effektive isolerende egenskaber, som skaber fortrinlige leveforhold og bidrager til et godt indeklima, sundhed og velvære.

Samtidig står hele byggebranchen over for en revolution inden for de næste 10 år. Med robotteknologi og digital 3D produktion vil nye muligheder omkring materialehåndtering og produktion bliver meget enklere og mass-customization bliver en realitet. I denne udvikling, har træ som fremtidens bæredygtige byggemateriale i masseproduceret boligbyggeri, et virkeligt stort potentiale.

Om Jonas Sangberg

Jonas Sangberg er partner i POLYFORM Arkitekter. En arkitektvirksomhed med base i København, som arbejder med alt fra store byplaner, til byrum og byggeri i byen.

Gennem de sidste 10 år har tegnestuen markeret sig indenfor urban arkitektur med projekter som Center for Renhold, Täby Torg, Købmagergade, Nordhavn, museumshaven ved SMK og en lang række boligprojekter i Nordhavn, Ørestad og Vanløse.

http://www.polyformarkitekter.dk/kontakt/

POLYFORM_HORBELEV.jpg
POLYFORM_markedshal Bergen.jpg
POLYFORM-Vanloese.jpg
Tilbage til oversigten

architect
meets
innovations

Andre lande

Klik her

Join the conversation #ATWDK

Sponsorer

 

 

Mediepartnere

 

 

 

 

Design & Plan